Manifest voor mijn adviesbureau van de toekomst

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan…

Wijzer na 35 jaar advieservaring

In de zomer van 2024 nam ik afscheid van mijn vertrouwde EY VODW. Meer dan 30 jaar lang was ik met hart en ziel verbonden aan deze prachtige club, waarvan de laatste 25 jaar als partner. Een onvergetelijke periode waar ik dankbaar op terugkijk. Een periode waarin we prachtige successen hebben behaald, voor de meest toonaangevende ondernemingen mochten werken, en EY ons in 2018 benaderde en overtuigde om de customer & growth practice verder te laten groeien. We hebben drie mondiale crisissen overleefd (2001 Internet, 2008 financiële crisis en 2020 corona). Maar vooral talloze mini-crisisjes bevochten. Denk aan het gedoe met niet-functionerende collega’s, banken die vooral je vriend zijn als het goed met je gaat, technologie die niet doet wat het belooft, etcetera etcetera. Allemaal zaken waar je wat wijzer en grijzer van wordt. En dat hoort ook bij ondernemen. Afgelopen zomer keek ik hier trots op terug, maar zeker ook met een gevoel van bevrijding. Omdat de verantwoordelijkheid dragen voor een groot adviesbureau soms best pittig is.

Weten wat je wel en niet wil

Hoewel ik me te jong en energiek vond om te stoppen en professioneel nog niet klaar was, waren een paar zaken voor mij direct duidelijk. Ik hoefde niet meer terug ‘in dienst’ bij een grote corporate, ik wilde geen mensen meer op mijn payroll en ik wilde ook niet solistisch en onder-gekwalificeerd werk als ZZP-er gaan doen. En roepen dat ik vanaf nu ‘investeerder’ of ‘business angel’ was vond ik ook nogal pretentieus. En tot slot, hoewel het altijd aanlokkelijk klinkt om het roer helemaal om te gooien: die bed & breakfast in een warm land laat ik ook graag aan anderen over.

Het slimme alternatief

Mijn kracht en energie zitten in de combinatie van mijn ervaring in strategische marketing en innovatie, mijn nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht, en mijn uitgebreide netwerk. En mijn ambitie is nog steeds om voor toonaangevende bedrijven op topniveau te werken. Als het ware het slimme alternatief te zijn voor de grote, ‘usual suspects’ in adviesland. Hoewel ik groot respect heb voor de impact en aanpak van de grote, mondiale adviesbureaus, zie ik ruimte en kansen voor een andere aanpak. Voor mij is die aanpak gebaseerd op de onderstaande overtuigingen:

Van leverage naar clever age

Waar veel grote adviesbureaus vooral veel jonge consultants aan het werk willen zetten met minimale inhoudelijke inspanning van de partner, keer ik de Pyramide om. Zoveel mogelijk ‘zware’ inzet van top-professionals, met waar nodig support van jongere high potentials met eigentijdse expertise, bijvoorbeeld op het gebied van AI, technologie, design en data. Het aan het werk houden van consultants is geen doel op zich. Wel het toegang hebben tot gedreven, ondernemende professionals met de juiste en bewezen ervaring. Fit for the job. Een model dat bedrijfseconomisch minder ‘hefboom’ creëert, maar wel heel effectief, prettig en betrouwbaar is voor de opdrachtgever (en mij persoonlijk ook meer plezier en peace of mind geeft).

Van grote vissen naar mooie parels

Waar grote adviesbureaus gericht zijn op grote, repliceerbare adviesprogramma’s, wil ik maatwerk kunnen leveren, ook bij kleinere budgetten. En ook nee kunnen zeggen tegen opdrachtgevers of opdrachten die minder bij mij passen. Zonder ongerust te worden over de ‘utilisatie’ van mijn team. De toetsvraag bij alles is: “kan ik dit met mijn team sneller, slimmer, beter dan de grote adviesbureaus”? Zo niet, dan ben ik niet de juiste partij.

Van implementatiekracht naar verbeeldingskracht

Waar grote adviesbureaus vaak sterk zijn in implementatie en grootschalige transformatie (en met groot commitment een zware klus aannemen én klaren) ontbreekt het hen vaak aan de verbeeldingskracht en creativiteit om uiteindelijk ook echt iets anders te doen (dan al in eerdere ‘best practices’ is gedaan). De beste aannemers zijn meestal niet de beste architecten. Ieder zijn vak. Ik ben ervan overtuigd dat hoe krachtiger de verbeelding voor zich spreekt in de strategische ontwikkelfase, hoe beter en sneller de strategie ook gerealiseerd gaat worden. En daar zijn grote adviesbureaus dan weer goed in.

Van rule based naar principle based

Grote adviesbureaus – en zeker de big4 met hun verbondenheid aan de accountants – hebben te dealen met een enorme interne en externe regeldruk. Deze regels zijn volstrekt verklaarbaar in de huidige tijdsgeest maar zowel voor de consultants als voor de klant niet bepaald motiverend en proces-versnellend. Als kleine partij kun je meer op basis van principes werken, vertrouwen op de ervaring dat de meeste opdrachtgevers deugen en dat fatsoenlijk zakendoen in wederzijds belang is.  

Van money for value naar value for money

Grote adviesbureaus brengen een forse premium voor hun A-merk en infrastructuur in rekening. Dat opdrachtgevers hiervoor kiezen, is soms heel begrijpelijk (‘nobody gets fired for hiring McKinsey’), maar vaak ook best wel kostbaar. Bij niet alle opdrachten is het ‘stempel’ van het grote adviesbureau nodig om de stakeholders te overtuigen. Misschien is het in deze tijd zelfs wel een groter teken van kracht van een directie om de slimste weg en niet de veiligste weg te nemen bij keuze van een adviesbureau.   

Met deze zaken in het achterhoofd kijk ik met vol vertrouwen en plezier naar de toekomst. In de volle overtuiging dat wie niet groot en sterk is, inderdaad slim moet zijn.

future, innovation, insurance, risk, supervisory boards